Yeni Normal için Antikor Testleri Nasıl Kullanılabilir?

               Son günlerde en çok sorulan sorulardan biri olan 'Antikor Testleri' ile ilgili aşağıdaki  bilgi dokümanını inceleyebilirsiniz. Covid 19 tanısı için kullanılan PCR testleri ile farkları, antikor testlerinin getireceği fayda ya da riskleri özetledim. FDA onaylı 13 Antikor testinin de hassasiyet ve özgünlük değerlerini içeren bilgileri paylaştım.

Dr. Sevgi Salman Ünver

27/05/2020   

  Covid 19 Pandemisi tüm dünyayı etkilemeye devam ediyor. Bazı ülkelerde virüsün yayılımı hız kazansa da bazı ülkelerde salgın tepe noktasına ulaştığı tahmin ediliyor. Dünya Sağlık Örgütü hala salgının tehlikeli seyrini sürdürdüğünü ve tedbirleri uygulamanın önemini vurguluyor. Aşı ve ilaç çalışmaları tarihte görülmemiş bir hızla devam etse de henüz Covid 19'a özgü bir aşı ya da etkin bir ilaç mevcut değil. Ancak özellikle yeni vaka sayısının kontrol alındığı ülkelerde en önemli gündem 'normale nasıl dönülecek' ya da 'normal nasıl bir normal olacak', 'yeni normal için nasıl hazırlıklar yapılmalı'.  Üzerinde en çok konuşulan konulardan biri de Antikor testleri. Bu tarama testleri virüsün kişinin bağışıklık sistemi tarafından tanındığını ve antikor denen koruyucu askerlerin üretildiğini gösteriyor. Bu şekilde bağışıklık kazanan ve kazanmayanlar antikor testi ile ortaya çıkarıyor.  Bağışıklık kazananların sosyal ve iş yaşamına daha rahat dönmeleri sağlanırken, bağışıklık kazanmayanlar için önlemlerin devam ettirilmesi bu önerilerin başında geliyor.

  Özellikle Covid 19'un çok sayıda kişide semptomsuz ya da basit semptomlarla geçirilmesinden dolayı virüsle temas etmiş ve bağışıklık kazanmış kişilerin tespit edilmesi ayrıca önem taşıyor. Hatta bazı ülkelerde yaygın bağışıklık tarama testi- yani antikor testi- uygulayarak bir çeşit 'bağışıklık pasaportu' ya da 'bağışıklık temiz kağıdı' düzenlemeyi planlıyor. Ancak özellikle ilk dönemde koronavirüse karşı spesifik antikoru tespit etme güvenilirliği düşük testler piyasaya çıkmıştır. %30-%35 güvenilirlikteki bu antikor testleri yanıltıcı sonuçları ile büyük risk oluşturuyordu. Son dönemde ise güvenilirliği artan çeşitli testler geliştirildi. Bu testlerden 13 test FDA tarafından onaylandı. Son günlerde en çok sorulan sorulardan biri olan 'Antikor Testleri' ile ilgili aşağıdaki  bilgi dokümanını inceleyebilirsiniz. Covid 19 tanısı için kullanılan PCR testleri ile farkları, antikor testlerinin getireceği fayda ya da riskleri özetledim. FDA onaylı 13 Antikor testinin de hassasiyet ve özgünlük değerlerini içeren bilgileri paylaştım.

İyi okumalar dilerim.

Covid 19 Antikor Testleri (pdf)